Broušení nožů

Ačkoliv se broušení nožů může zdát na první pohled jako snadná činnost, opak je pravdou. Při špatném broušení můžete dokonce nadělat víc škody než užitku. Celý akt vyžaduje určitý um, znalosti a hlavně patřičné nástroje. Musíte zvolit vhodný brusný nástroj a nůž brousit pod správným úhlem. Jinak se může stát, že nůž zničíte, nebo dostatečně nenabrousíte.

Kdy je čas nůž nabrousit?

Jakmile máte pocit, že nůž neřeže tak, jako na začátku, musíte na něj tlačit a vynakládat při krájení sílu, je na čase jej nabrousit. Tady hned vyvstává otázka „Brousit sami nebo v brusírně?“. Pokud je nůž už velmi tupý a původní výbrus není zachovalý, přenechejte broušení odborníkovi. Nejen, že se nůž může zničit, můžete se také poranit.

Broušení vs. ostření

Rozlišuje se broušení a ostření nožů. Broušení je potřeba tehdy, pokud je nůž tupější, ostří strhané a nekrájí už tak jako předtím. Ostřit nůž můžete v podstatě kdykoliv, jedná se proces, kdy upravujete a zostřujete ostří, neobrušujete povrch nože. Na broušení nožů se používají speciální brusné nástroje, které si řekneme níže. Ostření nožů se provádí nejčastěji ocílkou.

Které nože se brousí?

Všechny! Zavírací nože, pevné, kuchyňské i multitool nože. Bohužel žádný nůž není ostrý věčně. Někteří výrobci to o svých produktech sice tvrdí, jedná se ale jen o reklamní tah. Proto nezapomeňte své nože pravidelně ostřit a brousit, prodloužíte tak jejich životnost.

Jaký zvolit brusný nástroj?

Existuje mnoho nástrojů na broušení a ostření nožů. Který ale zvolit? Pokud si nejste jisti, vsaďte na brusné kameny.

Brusné kameny patří mezi nejvíce používané brusné nástroje. Člení se na:

  • přírodní brusné kameny,
  • syntetické brusné kameny.

Přírodní brusné kameny jsou ty, které lze najít v přírodě, a jsou pouze povrchově upravené. Nedoporučujeme je však moc používat, protože by mohly na noži nadělat paseku. Syntetické brusné kameny se dají koupit ve dvou zrnitostech, nůž tak můžete nabrousit najemno i nahrubo.

Z jiného pohledu můžeme kameny členit na:

  • keramické brusné kameny – jsou vyrobeny z oxidu hliníku nebo karbidu křemíku a díky tvrdosti 8,5 Mohsovy stupnice s nimi lze brousit téměř vše. Doporučujeme je používat za sucha nebo
    s vodou,
  • kameny z oxidu hliníku – tento typ brusných kamenů se používá také za sucha, nebo s olejem,
  • diamantové kameny – nejedná se o klasický diamant, ale o průmyslové diamanty nalisované
    na ocelový hranol. Oproti keramickým kamenům mají tvrdost 10 a brousí se s nimi na sucho
    nebo pod vodou.

Další nástroje na ostření a broušení

Kromě kamenů se používají také další nástroje k broušení. Ty jsou buď cenově dražší, nebo nejsou tak účinné.

Jedná se o:

  • diamantové brusky – pohybují se ve vysoké cenové relaci,
  • ocílky oválného nebo kulatého průřezu – ocílky jsou často označovány jako brusné nástroje. Jedná se však o nástroje na ostření nožů. Nožem se pohybuje shora dolů po ocílce, střídavě
    z obou stran. Dejte si ale pozor, aby ocílka nebyla větší než nůž,
  • tyčové brusné nástroje – jedná se o keramické a diamantové brusné tyčinky,
  • štěrbinové brusné nástroje – slibují snadné nabroušení (nožem se projede několikrát nástrojem a ostří se nabrousí), bohužel v mnoha případech zůstává u slibů a realita je poněkud jinde.

Broušení na mokro a na sucho

Při zodpovídání otázky „Jak nabrousit nůž?“ máte dvě možnosti. Broušení nožů na mokro nebo na sucho. Broušení na sucho je účinnější, avšak tímto způsobem se zanáší brusný kámen ocelovým prachem, který vzniká při broušení. Proto se volí raději mokré broušení. Některé kameny lze také namáčet ve vodě či oleji. Vždy dodržujte pokyny prodejce brusného kamene a volte metodu broušení i vzhledem k noži. Jen tak docílíte perfektního výsledku.

Jak brousit nůž na kameni

Jak jsme již zmínili, brousí se na sucho nebo na mokro. Správné broušení nožů se vždy provádí proti ostří (jako kdybychom chtěli nakrájet plátek chleba, v tomto případě brusného kamene). Velmi důležité je udržovat neustále stejný úhel broušení!

Pod jakým úhlem brousit nože?

Musíte najít ten nejideálnější úhel. Úhel nesmí být moc tupý, jinak nůž nenabrousíte, a nesmí být také příliš ostrý. V takovém případě bude sice nůž „ostrý jako břitva“, ale také tenký a snadněji se zničí. Dodržujte tedy úhel broušení, který stanovil výrobce daného nože. Obvykle je to 20°.

Návod na broušení nože

Broušení vždy probíhá v několika fázích (dvou či třech):

  1. nůž nejdříve brousíme na kameni s větší zrnitostí. Tím nůž rychleji nabrousíme a dáme mu tvar jeho ostří. Nezapomeňte dodržovat jednotný úhel broušení a pravidelně střídejte strany nože,
  2. v dalším kroku přejdeme k brusnému kameni s nižší zrnitostí. Tímto broušením vyhladíme ostří
    a odstraníme tzv. jehlu. Jehla je označení pro ostří tak tenké, že se převaluje zleva doprava. Pokud není odstraněna, při prvním užití nože se ohne a ztupí ostří, 
  3. následně můžeme nůž ještě obtáhnout na koženém řemenu, docílíme tak naprostého vyhlazení a ještě ostřejšího povrchu. Oproti broušení na kameni je zde však odlišný úhel. Nůž táhněte
    po směru ostří, jinak řečeno, jako kdybyste chtěli kůži namazat (například máslem).

 

Nůž Walther PPQ  

Taktický zavírací nůž Walther PPQ. One-Hand otevírání nože za pomocí čepu na čepeli. Rychlé OneHand otevírání nože díky výstupku čepele Blade Flip. Nůž má 95 mm hladkou čepel s ostrou bodnou špičkou z oceli 440. Celková délka nože 223 mm a hmotnost 140 g.

Skvěle tvarované syntetické střenky kovové rukojeti v designu Walther Q dávají pocit bezpečného
a stabilního úchopu. Mezi čepelí a rukojetí je ochranná zóna, díky které vám ruka z rukojeti nože zaručeně nesjede.

 

                 Nůž Walther PPQ

 

Vyberte si z naší nabídky nožů! 






Tato stránka využívá soubory cookies za účelem zkvalitňování služeb zákazníkům. Prohlížením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich užíváním v souladu s Cookies

X