V únoru jsme pro Vás začali budovat novou prodejnu v Třinci. Provoz prodejny je proto omezen na výdej internetových objednávek. Děkujeme za pochopení.

+420 774 727 554 (Po-Pá 8-15 hod.)
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!

Jak vybrat optiku na vzduchovku?

8 minut čtení
24. Července 2018

Nejste spokojeni s běžnými mířidly na své zbrani nebo chcete svou střelbu posunout o level výše? Přečtěte si náš článek s praktickými tipy a radami, jak vybrat optiku na vzduchovku.

Kolimátor versus puškohled

Mezi základní typy optických zaměřovačů patří kolimátor a puškohled. Kolimátor, jinak řečeno reflexní zaměřovač, cíl nepřibližuje, slouží pouze k lepšímu zacílení pomocí bodu promítaným na vlastní sklíčko zaměřovače. Kolimátor používá k těmto účelům světelný bod. Naproti tomu puškohled vám cíl přiblíží a promítne na něj tzv. kříž, který se u jednotlivých druhů puškohledů může lišit.

Rozdíl mezi puškohledem a kolimátorem

Pokud je pro vás výběr optiky na vzduchovku nová věc, počítejte s tím, že vás může vyjít i na několik tisíc. V některých případech se cena puškohledu nebo kolimátoru vyšplhá až na cenu samotné zbraně. Neděste se, je to normální a věřte nám, že připlatit si za kvalitu se opravdu vyplatí.

Jak vybrat puškohled na vzduchovku

Při střelbě na větší vzdálenosti jsou puškohledy velmi dobrou pomůckou. Dokážou přiblížit cíl 4-32x. Při vybírání puškohledu ke vzduchovce musíte znát základní parametry optických zaměřovačů. Běžný střelec si vystačí s parametry 4x32, kdy 4 znamená zvětšení a 32 velikost objektivu, která určuje světelnost v přímé úměře.

1. Korekce paralaxy

Puškohledy mají buď pevnou (fixní) paralaxu, nebo variabilní. A co to znamená? Fixní paralaxa znamená zaostření jen na určitou vzdálenost. S nastavováním toho tedy moc nezmůžete. Základní puškohledy mají většinou danou paralaxu na vzdálenost 10-15 metrů. V naší nabídce najdete tyto puškohledy v sekci „puškohledy bez paralaxy“.

Naproti tomu variabilní (značí se AO = Adjustive Objective) umožňuje korekci = úpravu dle vlastních potřeb. Snadno si tak zaostříte puškohled na cíl umístěný v jakékoliv vzdálenosti (samozřejmě myšleno v rozsahu puškohledu). Každá varianta má své pro a proti. Puškohledy s korekcí paralaxy jsou vhodné pro všechny, kteří nemají tabulkový zrak nebo chtějí střílet ze vzduchovky na různé vzdálenosti.

2. Čočka

Vybírejte vždy takový puškohled, který má čistý a ostrý obraz až k okrajům čočky. Doporučujeme volit skleněnou čočku a dávat si pozor, aby byla čirá, nerozmazaná.

3. Průměr objektivu a tubus

Čím vyšší světelnost požadujete, tím větší objektiv si vyberte. Myslete ale na to, že větší objektiv znamená těžší puškohled. Vyšší hmotnost může být nepraktická hlavně při střelbě v pohybu. Doporučujeme proto volit zlatý střed – 32 mm. Úzce s velikostí objektivu souvisí i průměr tubusu mezi okulárem a objektivem. Standartní rozměr je 1 inch, tedy 25,4 mm. U dražších modelů s většími nároky na kvalitu obrazu se používá rozměr 30 mm.

Puškohledy se vyrábí s různými typy tubusů. Za nás doporučujeme určitě kovový.

Puškohled na zbrani

 

4. Zvětšení, přiblížení

Stejně jako paralaxa i přiblížení (zvětšení, zoom) může být variabilní a fixní. Jako praktičtější se jeví to variabilní - má mnohem širší použití. Přiblížení je nejčastěji v rozmězí 3-9x, ale ani hodnota 32x není výjimkou.

Na vzduchovce si vystačíte se zvětšením 4x nebo 6x. Obecně platí, že čím větší přiblížení, tím menší zorné pole a tím hůř udržíte cíl v kříži. U puškohledů s pevným přiblížením toho moc nenastavíte, musíte si vystačit s danými parametry. Nejčastěji se jedná právě o zmíněné přiblížení 4x nebo 6x.

5. Koeficient propustnosti světla

Tady bude naše rada rychlá a stručná – jednoznačně vysoký. Při rozhodování, jaký puškohled na vzduchovku, sáhněte po tom s nejvyšším koeficientem. Při snížené viditelnosti to určitě oceníte.

6. Kříž

Jak jsme uvedli na začátku článku, puškohled je charakteristický svým křížem. Není ale jen jeden, existuje jich celá řada. Na vzduchovku doporučujeme tzv. MilDot (Miliradian Dot). Velmi oblíbený je kříž 30/30. Dejte si ale pozor, levné puškohledy nemusí mít MilDot standardizovaný. To znamená, že neodpovídají standartním rozměrům.

Populární jsou také osvětlené kříže, neboli puškohledy s podsvětlením. Při střelbě za tmy vám příliš nepomohou, za to je oceníte ve zhoršených viditelných podmínkách nebo při střelbě v protisvětlu.

Základní otázky při výběru puškohledu

1. Jsem běžný uživatel, střelec bez speciálních potřeb a střílím většinou běžnou vzdáleností 10-15 mm, kterou optiku si mám vybrat?

V takovém případě nemusíte investovat do teleskopů :-). Spokojíte se pravděpodobně s puškohledem Walther 4x32.

2. Střílím různé vzdálenosti, někdy blíže, někdy dál. Snažím se i o střelbu na větší vzdálenosti. Co si mám vybrat?

Určitě si vyberte optiku s manuální paralaxou a se zoomem minimálně 3-9x. Této konfiguraci odpovídá Walther 3-9x40 Iluminate nebo většina puškohledů z řady Raven.

3. Často střílím i za zhoršených podmínek. Střelba je prostě moje zábava, které dávám vše. Jaký puškohled je pro mě vhodný?

Takového střelce uspokojí pouze řada Valiant nebo Walther PRS, kdy jsou v konstrukci použity speciální čočky a je pro náročnou střelbu uzpůsoben i typ kříže.

 

Tip na závěr: Nesnažte se puškohledy sami opravit a rozebrat na součástky. Lepší modely puškohledů bývají naplněné inertním plynem. Z bezpečnostích důvodů je proto sami nerozebírejte!

Puškohled při použití

Jak vybrat kolimátor na vzduchovku?

U kolimátorů je důležité, aby perfektně seděli na vaši zbraň. Jsou menších rozměrů a nižší hmotnosti než puškohledy, proto si své místo najdou hlavně na krátkých zbraních – pistole, revolvery a krátké pušky na střelbu na vzdálenost 15-20 metrů.

Při použití kolimátoru nemusíte řešit srovnání mušky s hledím jako u běžných mířidel. Pozici bodu na cíl si nastavíte předem, a pak už stačí jen světelným bodem mířit na cíl k přesnému zásahu. Některé kolimátory mají několik záměrných osnov. Klasická tečka, která je u všech verzí, může být doplněná o malý křížek, kolečko, nebo jinou osnovu. Typ bodu se dozvíte přímo v popisu konkrétního kolimátoru.

Základní otázky při výběru puškohledu

1. Jakou výšku montáže vybrat?

Nejnižší provedení je Valiant Micro, naopak nejvyšší je Valiant Beast. V případě, že uvažujete o kolimátoru pro ostrou zbraň, mezi jediné dvě použitelné varianty patří Walther Nano Point a Raven Trophy. Všechny kolimátory jsou přizpůsobeny na standardizovanou montáž Weawer 22 mm (označené také jako Picatinny RIS rail). Pokud potřebujete kolimátor uchytit na klasické drážky 11 mm u běžnách vzduchovek, musíte se dovybavit adaptérem Leapers.

2. Mám zvolit otevřený nebo uzavřený tubus?

Vesměs se lépe kouká do otevřeného, je to pohodlnější. Na paintball a jiné venkovní aktivity se často používá uzavřený kolimátor – snadno ho sundáte a opláchnete vodou. Vše je ale o preferencích.

 

Tip na závěr: Kolimátor vyzkoušejte na vlastní oči. Levnější verze kolimátorů jsou dělané na zdravé oči, naopak dražší už bývají uzpůsobené i na oční vady (dioptrie, astigmatismus apod). Každé oko je však jiné a kolimátor, který vyhovuje vám, nemusí vyhovovat vašemu kolegovi se stejnou zrakovou výbavou.

Obdobně jako u puškohledu se nebojte investovat. Kvalitní kolimátor bývá vybaven antireflexní úpravou skla a celkově je vyroben z odolnějšího materiálu.


Komentáře

k produktu
Robert Drda
17. 2. 2024

Dobrý den, prosím jaký vhodný puškohled na zalamovací vzduchovku ? Měl jsem tam puškohled za cca 1000 Kč zn. Gamo...po cca 500 výstřelech už nejde nastavit výšková korekce... asi poškozen docela velkými rázy...díky

Lukáš Sojčák
19. 2. 2024

Pokud se jedná o vzduchovku s velkými zpětnými rázy tak je potřeba kvalitnější puškohled. Doporučím puškohledy řady Themys, Zephyr, Kronos.

Lukáš Holý
27. 12. 2023

Dobrý den Vám přeji.
Mám vzduchovku RUGER AIR SCOUT MAGNUM 4,5MM FP - 32J. Jaký puškohled by jste mně doporučili? Budu střílet většinou na cíl vzdálený 35m. Cena puškohledu do 15000Kč. Lišta je 11mm a budu k tomu ještě něco potřebovat? Děkuji za odpověď Holý

Lukáš Sojčák
29. 12. 2023

Dobrý den, pro tyto silné vzduchovky doporučujeme puškohledy řady Valiant. Modely Themys, Zephyr, Kronos. Jsou bez montáží, tu můžete dokoupit zvlášť podle potřeby.

Petr Novák
26. 10. 2022

Dobrý den, jaký puškohled se hodí na Hatsan striker edge 24j? Střelba na vzdálenost 30m a dál. Díky za odpověď.

Lukáš Sojčák
31. 10. 2022

Dobrý den, úplnou jistotu u těchto silnějších vzduchovek jsou optiky s lepeným křížem. Jsou to třeba modely Valiant Themys.

Dalibor John
30. 4. 2022

Mam větrovku a zajimají mĕ lasery. Jaký by byl vhodný? Na montážní lištu 11mm se dá koupit redukce na 22mm. Je lepší laser nebo kolimátor?

Lukáš Sojčák
2. 5. 2022

Otázkou je, na jakou vzdálenost budete střílet a jestli laser budete kombinovat z optikou. Kolimátory a lasery jsou vhodné na kratší vzdálenosti. Na ty delší pak puškohled.

MILOSLAV KOTNOUR
11. 3. 2022

Díky za info k montáži na puškohled k Slavii 631. Co se týče puškohledu, jde o Odeon 4x32, průměr tubusu 25,4, průměr objektivu je 32, zorné pole 50, vzdálenost výstupní pupily je 76, délka 292, typ záměrných osnov je R6, výstupní pupila je 8. A právě nevím jakou výšku montáže zvolit, zda nízkou, střední nebo vysokou. Jinak vím že by měla být 11mm/25,4mm.
Díky za případnou radu
Míla Kotnour

Lukáš Sojčák
16. 3. 2022

Jedná se o standardní rozměr a měla by stačit nízká montáž pokud sundáte hledí a mušku.

MILOSLAV KOTNOUR
9. 3. 2022

Dobrý den,
mám dotaz. Mám vzduchovku Slavia 631 s drážkou. Dostanu puškohled s tubusem o prům. 25,4. Jakou montáž bych měl použít, aby pasovala do drážek? A zda nízkou, střední nebo vysokou?
Předem díky za odpověď Milan

Lukáš Sojčák
10. 3. 2022

Dobrý den, výška montáže závisí podle parametrů optiky, ale montáž by měla být 11 mm.

Milan H
14. 12. 2021

Dobrý den. Ačkoliv je to prý nemožné střílím ze svou 50 let starou Slavii 620 bez optiky na vzdálenost asi 60m do 5L barelu od ostřikovačů... dá se trefit alespon 5x z deseti ran. Tohle "odstrelovani" mě baví víc než střelba na 10 m co tu někdo uvádí. Zaujal mě
Hatsan gladius na 5.5mm diabolo. Tato je omezena na 16j, Čistě teoretický výkon zbraně je až 50j a údajně se dá s tímto střílet až na vzdálenost 300m i více... pokud ano zřejmě je pak nedostačující puškohled 3-7×20 a pod..... myslíte, že by byl vhodný např. 6-24×50 ?

Lukáš Sojčák
15. 12. 2021

Dobrý den, ty vzdálenosti jsou neskutečné a nereálné. V nabídce máme puškohled i s parametry 8-32x56 od Waltheru, ale je pravda že lepší obraz podá 6-24x50 Valiant Zephyr.

Jan Kuželka
26. 6. 2021

Dobrý den.
Puškohled KANDAR 3-9x40 je označován jko puškohled pro Airsoft. Lze tento puškohled použít na PCP vzduchovku aniž by se poškodil? Děkuji za odpověď. Jan Kuželka

Lukáš Sojčák
28. 6. 2021

Dobrý den, PCP větrovky nemají zpětný ráz, takže to zvládnou i levné optiky. Jen si dejte pozor na typ montáže. U airsoftu je bežná 22mm a u vzduchovek zase 11mm. Není ale vyloučeno, že na PCP větrovce máte také 22mm.

Benjamín Žák
20. 4. 2021

Dobrý den, mám vzduchovku haenel model 311. Střílím na různé, občas i větší vzdálenosti. Jaký puškohled by byl nejlepší?

Lukáš Sojčák
21. 4. 2021

Dobrý den, pokud střílíte na různé vzdálenosti bylo by dobré vybrat něco se zoomem s parametry 3-9x od Waltheru nebo pokud je peněz vícem tak od 4-12x od Valiantu.

Roman Halva
16. 3. 2021

Dobrý den, mám dlouhou flobertku a sousedům vadí hluk. Když pořídím kompenzátor, pomůže to? Nebo je lepší tlumič?
Jsem držitel zp. Děkuji Roman

Lukáš Sojčák
17. 3. 2021

Dobrý den, pro flobertku bych doporučil celokovový kompenzátor hluku T-35.

Přidat komentář
Potřebujete poradit?

Obraťte se na našeho specialistu na zbraně.

Lukáš Sojčák
Lukáš Sojčák
+420 774 727 551 +420 558 341 801
(Po – Pá, 8 – 15 hod.)
Široká skladová zásoba
Tisíce produktů skladem
Autorizovaný servis
Záruční i pozáruční opravy
Vlastní zkušebna
Všechny zbraně oficiálně testovány
Tým profíků
Pomůžeme vám s výběrem
Rychlý kontakt

Chcete se na něco zeptat? Potřebujete s něčím poradit?
Obraťte se na nás.

+420 774 727 554
(Po-Pá 8-15 hod.)
Novinky na dostřel

Pravidelně vám budeme posílat nejžhavější novinky a akce z našeho e-shopu. O všem budete vědět dřív než ostatní. Žádné šílené spamování, slibujeme.

Odesláním emailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů .

Platební metody:
Hotově
Dobírka
Převodem
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky společnosti Google.