V únoru jsme pro Vás začali budovat novou prodejnu v Třinci. Provoz prodejny je proto omezen na výdej internetových objednávek. Děkujeme za pochopení.

+420 774 727 554 (Po-Pá 8-15 hod.)
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!

Zbraně bez zbrojního průkazu

9 minut čtení
26. Června 2018

Zbrojní průkaz je nezbytný pro vlastnictví určitých druhů zbraní. Jsou však zbraně spadající do jiných kategorií, nebo zbraně na které se zákon o zbraních nevztahuje. Tyto zbraně si lze pořídit bez zbrojního průkazu. Začněme kategorií D (Zbraně na které se vztahuje zákon o zbraních a pro jejichž vlastnictví je potřeba dovršení 18 let věku a býti svéprávný. Jedná se o tyto zbraně:

  • historické zbraně,
  • paintballové zbraně, kterými jsou plynové zbraně konstruované pro vystřelování neletální střely určené pro výcvikové, sportovní nebo rekreační účely,
  • plynové zbraně nejvýše ráže 6,35 mm (Podle novely zbraní z roku 2021),
  • expanzní přístroje, s výjimkou přenosných upevňovacích zařízení a jiných rázových strojů určených výhradně pro průmyslové nebo technické účely,
  • znehodnocené zbraně, na které se nevztahuje přímo použitelný předpis Evropské unie40) a na kterých byly postupem podle prováděcího právního předpisu provedeny takové nevratné úpravy, které znemožňují jejich použití ke střelbě,
  • zbraně, na kterých byly řezem provedeny takové úpravy, které odkrývají alespoň částečně vnitřní konstrukci zbraně,
  • neaktivní torza zbraní, kterými se rozumí zbraně, které se staly trvale a nevratně nepoužitelnými ke střelbě v důsledku poškození nebo degradace takového rozsahu, že uschopnění takové zbraně ke střelbě je vyloučeno, aniž by došlo k výměně hlavních částí zbraně nebo jejich výměně, a
  • neaktivní střelivo a munice
  • další střelné zbraně neuvedené v kategoriích A, A-I, B, C a C-I (jde o zbytkovou položku, která se vztahuje spíše na teoretickou možnost objevení se zbraně, kterou by nebylo možné zařadit mezi zbylé kategorie zbraní C, např. vyvinutí zbraně zcela nového funkčního principu).

 

Bez zbrojního průkazu lze také vlastnit zbraně kategorie C-I. Na tyto zbraně se však vztahuje nutnost ohlášky na Policii České Republiky.

  • zbraně zařazené do kategorie A, A-I, B nebo C, které byly znehodnoceny v souladu s přímo použitelným předpisem Evropské unie,
  • expanzní zbraně, které splňují požadavky na dovolené výrobní provedení stanovené prováděcím právním předpisem,
  • jednoranové nebo dvouranové palné zbraně určené pro dělené střelivo,
  • palné zbraně určené pro náboje typu Flobert, náboje ráže 4 mm M20 nebo úsťovou kinetickou energií střely srovnatelné střelivo určené pro výcvik ve střelbě,
  • plynové zbraně s ráží vyšší než 6,35 mm, nejde-li o paintballové zbraně,
  • palné zbraně pro soupeřský systém výcviku s úsťovou energií střely nejvýše 20 J,
  • signální zbraně pro použití signálních nábojů nejvýše ráže 16 mm,
  • elektrický zneschopňující prostředek založený na principu střelné zbraně (taser).

 

Zákon o zbraních se nevztahuje na:

  • mechanické zbraně (luky, samostříly);
  • chladné zbraně (nože, sekery, meče, mačety, obušky apod.);
  • elektrické paralyzéry;
  • obranné spreje;
  • střelné zbraně, které nesplňují kritéria zákona o zbraních a z důvodu nízkého výkonu či jen imitování zbraně se nejedná ani o zbraně kategorie D (hračky na kapsle, imitace a atrapy zbraní);
  • doplňky a příslušenství zbraní (části zbraní, které nejsou hlavní částí zbraně, zaměřovací dalekohledy, včetně těch konstruovaných na principu noktovizorů atd.).

 

Pojďme se blíže podívat na flobertky

Své jméno získala flobertka od Louise Floberta, francouzského puškaře. Považuje se za tvůrce prvního využitelného náboje s okrajovým zápalem, které se do Flobertek používají.

Flobertka je velmi praktická a také spolehlivá zbraň, jejíž ovládání není vůbec těžké. Existuje ve formě revolveru, ale i ve formě pušky. Konstrukce flobertky je, stejně jako u zbraně prodejné pouze na zbrojní průkaz, zpracována velmi kvalitně. Flobertka se používá převážně k účelům výcviku a sportovní střelbě, hodí se zejména pro uživatele, kteří se střelbou začínají a chtějí atraktivní a snadno dostupnou zbraň, se kterou by mohly trénovat střelbu ve svém volném čase.

 

Plynovky (expanzní zbraně opatřeny přepážkou)

Jsou velmi podobné ostrým zbraním. Konstrukce plynovky ale majiteli neumožní vystřelit jiný náboj, než ten plynový. O to se postará přepážka z tvrdokovu. Používá se často k obranným účelům se slzným nebo nervově-paralytickým plynem. Také ke startovací či poplašné střelbě. K tomu se používají akustické náboje. Podle novely zákona o zbraních, která vešla v platnost 30. 1. 2021, spadají tyto zbraně pod kategorii C-I a tudíž se na ně vztahuje nutnost ohlášky. Více informací o novele zde.

Vzduchovky

Vzduchovky jsou zbraně, které můžeme vlastnit bez zbrojního průkazu, pokud jejich výkon nepřesahuje 16J. Vzduchovku vlastnili už rakousko-uherští vojáci v 18. stol., říkalo se jí taky větrovka a dnes je oblíbená hlavně díky tomu, že je tichá, lze ji používat i doma nebo na zahradě. Její střelivo (jako takové) je bezpečné, bez třaskaviny. Nejčastěji se používá pro rekreační střelbu, závodní střelbu, nebo k lovu menších škůdců.

Vzduchovky se dělí dle systému na:

Pružina – píst - Klasické zlamovací vzduchovky. Spolehlivý systém, který většina zná ze starých Slavií. Pro každý výstřel je vzduchovku třeba natáhnout, nejčastěji "zlomením".

Natlakovaný píst– Vortex – IGT – Nitro Piston. Tento systém má místo pružiny natlakovaný píst a stejně jako u systému „pružina – píst“ se natahuje / zlamuje.

Vzduchovky poháněné plynem CO2. Jako pohon jsou využívány nejčastěji 12g CO2 bombičky. Díky nim není třeba zbraň pracně natahovat a tak stačí, v závislosti na vzduchovce, jen natáhnout závěr, nebo jen zmáčknout spoušť. O samotný pohon se již postará CO2 bombička.

Vzduchovky poháněné plynem z kartuše - PCP vzduchovky, také známé jako větrovky, využívají k pohonu stlačený vzduch z vlastní kartuše. Ta se nejčastěji tlakuje z lahve, pomocí speciální pumpy, nebo kompresoru. Díky možnostem a konzistenci střelby z kartuše se jedná o nejpřesnější a také o nejvýkonnější vzduchovky vůbec. 

Luky a kuše

Jak již bylo výše zmíněno, podle novely o zbraních již mechanické zbraně nespadají do kategorie D a tudíž se na ně nevztahuje zákon o zbraních. Tyto zbraně hojně používané ve středověku si svou popularitu udržely až do dnes. Je jich opět celá řada druhů a typů. V bohaté nabídce můžeme najít kuše kladkové, reflexní nebo pistolové. Používají se zejména pro rekreační, nebo závodní střelbu a také pro lov (ve státech, kde je to povoleno).

Luky jsou nejčastěji rozdělovány na reflexní a kladkové. Při koupi si luk vybíráme podle toho, zda jsme praváci či leváci a zásadní roli hraje naše výška postavy. Čím vyšší jsme, tím delší by luk měl být. Více informací, jak začít s lukostřelbou, naleznete zde.

Chladné zbraně

Mezi tyto zbraně se řadí zejména zbraně bodné, sečné a úderné. Konkrétně můžeme zmínit například nože, sekery, mačety či obušky. Tyto zbraně jsou význačné svou historií, poněvadž se řadí mezi nejstarší nástroje, kterým si člověk obstarával potravu, opracovával materiály a také se jimi bránil. Postupem času lidé na výrobu těchto zbraní používali čím dál sofistikovanější materiály a tím stoupla i jejich životnost a také účinnost. Dnešní nástroje jsou mnohdy víceúčelové a poskytují majiteli širší spektrum využití. Příkladem mohou být multifunkční nože, které v sobě skrývají mnoho nástrojů, jako jsou kleště, otvírák nebo nůžky.

Zákonem nejsou chladné zbraně nijak regulované. Osoba zletilá je tedy může nosit na veřejnosti bez omezení. V tom se od některých evropských sousedů lišíme.

Do kategorie zbraní bez zbrojního průkazu se tedy řadí opravdu pestrá škála zbraní. Ať už se rozhodnete pro flobertku, plynovou zbraň nebo kuš mějte na paměti, že abyste mohli být jejími držiteli, musíte splňovat plnoletost, svéprávnost a pravidla zacházení.


Související produkty

Komentáře

k produktu
Petr
30. 11. 2023

Dobrý den,
pro jistotu mám dotaz k chladným zbraním - podle vašeho popisu nejsou v ČR nijak regulovány, i přesto bych se raději ujistil u konkrétních typů, tj. vystřelovací nůž (stiletto), nůž “motýlek”, případně čepel skrytá v holi.
Děkuji za odpověď.

Lukáš Sojčák
1. 12. 2023

Dobrý den, jistotu budete mít jen tehdy, když kontaktujete policii, oddělení odbor zbraní, ale nevybavuji si úpravu, která by v ČR tyto typy zakazovala.

Pavel
27. 2. 2023

Dobrý den,
lze vlastnit VZDUCHOVÁ PISTOLE UMAREX SMITH&WESSON M&P40 4,5MM
bez jakéhokoliv povolení a bez ZP?

Lukáš Sojčák
1. 3. 2023

Dobrý den, vámi popisovaná zbraň je volně prodejná od 18 let.

Milan Derner
26. 10. 2022

Vlastním perkusní revolver, šestiranný, jako sběratelský, F.Llitpietta-Italy, Black Powder Only 44 CA. Musím být vlastníkem ZP? Děkuji

Lukáš Sojčák
31. 10. 2022

Dobrý den, pokud není znehodnocen tak ano. Jelikož je 6 raný.

Filip Hájek
22. 7. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kde se dají sehnat vzduchovky podléhající kategorii C na ohlasku u PČR , mám ZP, ale nemůžu nikde na internetu sehnat obchod kde by se prodávaly vzduchovky s energií na ústí hlavně větší než 16 joulu... Děkuji za odpověď, hezký den

Lukáš Sojčák
23. 7. 2021

V tuto chvíli nemám v nabídce ani my. Předlokládám, že je budeme mít v nabídce, až budou (a jestli budou) zařazeny do kat. C-I - s registrací, bez zbrojního průkazu.

Martin Šmarda
18. 5. 2021

Dobrý den.

Chtěl bych se zeptat na informaci, kterou jsem nikde nenalezl.

Do jaké kateorie spadají plynové kuše / plynové harpuny?
Například tato zbraň která používá šipku navlečenou na hlaveň. Hlaveň s patronou na stlačený vzduch je tak uvnitř šípu.

Děkuji

Lukáš Sojčák
21. 5. 2021

Dobrý den, pokud střelu (šíp) pohání plyn (vzduch) jedná se podle zákona o plynovou zbraň (vzduchovku). Tam je povolen v kat. D bez zbrojního průkazu kalibr (průměr střely) do 6,35 mm a energie do 16J. Pokud je střela (šíp) většího průměru nebo dosahuje energie vyšší než 16J a to určitě dosahuje, mohlo by se jednat o zbraň kat. C na zbrojní průkaz. Otázkou je, jestli to pro jistotu úřad nezařadí do kat. nedovolených provedení zbraně, aby to nemuseli zkoumat. Takže veškeré vzduchem poháněné šípy jsou buď na zbrojní průkaz, pokud tyto zbraně prošly zkušebnou nebo nezákonné.

radek posiřil
29. 3. 2021

dobrý den, chci se zeptat zda je možné vlastnit střelnou zbraň bez prukazu? myslím tím třeba na výstavu doma? zda je to možné nebo musí být někde registrovaná?

Lukáš Sojčák
30. 3. 2021

Dobrý den, budete muset více upřesnit pojem střelná zbraň. Takto obecně může patřit do kategorie bez ZP nebo s nutností ZP a průkazu zbraně.

Vaclav
13. 3. 2021

Dobry den . Nevite jak to tedy je ci neni s dvourannym Gladiatorem ? Je perkusni , byl kategorie D a bez ZP. Je nejaka zmena , mohu ho mit ci nikoliv.Uz ho mam nekolik let a ted nikdo nevi.Dekuji za odpoved . VS

Lukáš Sojčák
15. 3. 2021

Dobrý den, pokud zbraň již vlastníte, nic se pro ni nemění. Pokud byla už jednou schávelná jako kat. D, zůstává Dčkem stále.

Filip Záhora
10. 2. 2021

Dobrý den, tak dle aktuálních informací se nejedná o dezinformaci, nýbrž fakt, že zbraně na náboje typu flobert spadají do kategorie C-1 a to bez omezení výkonu. Pokud to chápu správně, všechny ráže, tedy 4mm, 6mm i 9mm.
Předem děkuji za objasnění a váš čas.
Hezký den :)

Lukáš Sojčák
22. 2. 2021

Dobrý den, ano. Aktuálně se má situace kolem flobertových zbraní tak, že flobertové zbraně na munici 4mm M20 a výkonově srovnatelnou munici s výslednou energií nad 7,5J budou patřit do kat. C-I na ohlášku.

Miloš Pavel
27. 1. 2021

Chci se zeptat, jak to bude nově s flobertka i ráže 6mm a 9mm.Slysel jsem že už nebude regulace výkonu. Jak to tedy dude doopravdy?

Lukáš Sojčák
28. 1. 2021

Dobrý den, tato dezinformace je jistě zajímavá, ale není to pravda. Limity energií řeší jiný zákon, který se měnit nebude.

Dan
13. 1. 2021

Dobrý den, jsem majitelem plynové pistole, viděl jsem, že se k tomu musím zaregistrovat a získat licenci, je to tak? Nemohu skrýt tenhle bez licence?

Lukáš Sojčák
14. 1. 2021

Dobrý den, množí se tyto dotazy, proto jsem připravil krátký článek ohledně expanzních zbraních. Najdete ho zde.

Přidat komentář
Potřebujete poradit?

Obraťte se na našeho specialistu na zbraně.

Lukáš Sojčák
Lukáš Sojčák
+420 774 727 551 +420 558 341 801
(Po – Pá, 8 – 15 hod.)
Široká skladová zásoba
Tisíce produktů skladem
Autorizovaný servis
Záruční i pozáruční opravy
Vlastní zkušebna
Všechny zbraně oficiálně testovány
Tým profíků
Pomůžeme vám s výběrem
Rychlý kontakt

Chcete se na něco zeptat? Potřebujete s něčím poradit?
Obraťte se na nás.

+420 774 727 554
(Po-Pá 8-15 hod.)
Novinky na dostřel

Pravidelně vám budeme posílat nejžhavější novinky a akce z našeho e-shopu. O všem budete vědět dřív než ostatní. Žádné šílené spamování, slibujeme.

Odesláním emailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů .

Platební metody:
Hotově
Dobírka
Převodem
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky společnosti Google.