+420 774 727 554 (Po-Pá 8-16 hod.)
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!

Jak vybrat správný nůž a přežít v divočině?

5 minut čtení
03. Února 2020

České nožířství má u nás dlouhou tradici a historii. Navíc, mít po ruce kvalitní nůž se vždycky hodí. Pomůže uříznout provázek, větev, a s většími kousky dokonce nasekáte dříví. Znáte ale všechny typy nožů a víte, který je nejlepší právě pro vás?

Rozdělení nožů

Nože dělíme podle toho, na co je používáte a k čemu se nám hodí:

  •       lovecké
  •       myslivecké
  •       survival
  •       turistické
  •       multifunkční

 

Buschcraft nůž

 

Lovecké nože mají pevnou čepel a rukojeť z přírodních materiálů. Užijete je při kempování v přírodě – dorazíte s nimi ulovené zvíře, stáhnete kůži a pomůže vám dokonce i se stavbou přístřešku. I proto bývají nože na lovení robustnější a těžší.

Myslivecké nože se dost podobají loveckým. Mají jiný tvar a liší se i materiálem rukojeti. Zvíře s ním sice neulovíte, ale při práci v lese se bude hodit.

Survival nože vás udrží na živu i v extrémních podmínkách. V nouzových situacích vám zachrání život, a bez problémů s ním vykucháte zvíře, pokácíte strom a postavíte přístřešek. Nože Walther Outdoor Survival Knife navíc vyrábí pevné i zavírací survival nože, takže si sami vyberete, který typ vám vyhovuje nejlépe.

Turistické nože najdete v batohu každého správného výletníka. Mají nejširší záběr typů – koupíte pevné, zavírací, ale i vystřelovací. Když někde cestou potkáte houby nebo si budete chtít ukrojit chleba, neměl by vám v kapse chybět na kratších ani delších výletech.

Jak vybrat nůž do přírody

Než začnete hledat ten pravý nůž, ujasněte si, k čemu ho budete používat. Podle toho pak vyberte nůž se správnou konstrukcí, materiálem a ostřím.

Buschcraft nůž

Výběr nože podle konstrukce

Jednoduché, pevné nože sice nezavřete (a je tedy dobré si k nim pořídit pouzdro a zaháknout za opasek), ale jsou odolnější. Nasekáte s nimi klacky, vypáčíte hřebík nebo dorazíte ulovenou zvěř.

Zavírací nože jsou o něco komplikovanější. Tím, že se čepel hýbe, není tak stabilní a pevná a hodí se spíš na otevírání krabic, uříznutí provázku nebo naporcování jednoduchého jídla. Nože na zavírání mají pojistku. Při vybírání se rozhodujte i na základě toho, jak dobře zvládnete nůž ovládat jednou rukou.

Nože vybírejte i podle toho, jak vám padnou do ruky. Když s ním budete pracovat hodinu v kuse, neměl by vás nikde na dlani zbytečně moc tlačit. Největší úroveň pohodlí nabízí dřevěné nebo gumové střenky s jednoduchými tvary a bez zbytečných kudrlinek. Populární jsou i kovové střenky, ty ale raději před koupí vyzkoušejte a na základě toho se pak rozhodněte.

Při výběru nože hraje svou roli také délka čepele. Obecně platí rovnice delší čepel = lepší nůž. Než ale s nožem vycestujete za hranice, ověřte si, jaké mají v dané zemi limity pro maximální délku čepele. Jinak se taky může stát, že vám nůž hned na celnici zabaví, a vy zůstanete v divočině bezradní a bez pomoci.

  •       20cm čepel - zálesácký nůž na zpracování dříví, porcování uloveného zvířete
  •       10 - 12cm čepel - univerzální na táboření a kempování
  •       6 - 9cm čepel - na nošení v kapse

Výběr nože podle materiálu

Výběr materiálu nože určuje to, jak rychle se bude nůž tupit, a jak jednoduché nebo složité bude jeho ostření.

Na klasické kempování a táboření stačí nerezová ocel. Je sice měkčí a nevydrží tak dlouho ostrá, ale snadno ji naostříte kuchyňským brouskem. Statečně odolává rezavění, a když je nejhůř, zvládne i náročnější zacházení.

Alternativní (práškovou, uhlíkovou) ocel už musíte brousit na keramických nebo diamantových kamenech, případně u nožíře. Zvládne extrémní podmínky a jen tak se neztupí.

Výběr nože podle ostří

Tady moc není nad čím spekulovat. Hladké ostří uřízne téměř cokoliv, zubaté se specializuje na řezání vláknitého materiálu. Usnadní vám tak řezání látky, provazu, chleba nebo rajčat. Současný trh nabízí nože i s kombinovaným ostří.

Ať už se chystáte do přírody na několikadenní dobrodružství nebo jen kratší výlet, vždy je dobré mít po ruce ten správný nůž. Při výběru si dejte záležet, a nezapomeňte se pak o něj také starat. Ostří udržujte čisté a nabroušené a nikdy ho nedávejte do myčky. V těch nejtěžších chvílích v přírodě vám může zachránit život.


Související produkty

Komentáře

Přidat komentář
Potřebujete poradit?

Obraťte se na našeho specialistu na zbraně.

Lukáš Sojčák
Lukáš Sojčák
+420 774 727 551 +420 558 341 801
(Po-Pá 8-16 hod.)
Široká skladová zásoba
Tisíce produktů skladem
Autorizovaný servis
Záruční i pozáruční opravy
Vlastní zkušebna
Všechny zbraně oficiálně testovány
Tým profíků
Pomůžeme vám s výběrem
Rychlý kontakt

Chcete se na něco zeptat? Potřebujete s něčím poradit?
Obraťte se na nás.

+420 774 727 554
(Po-Pá 8-16 hod.)
Novinky na dostřel

Pravidelně vám budeme posílat nejžhavější novinky a akce z našeho e-shopu. O všem budete vědět dřív než ostatní. Žádné šílené spamování, slibujeme.

Odesláním emailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů .

Platební metody:
Hotově
Dobírka
Převodem
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.