České nožířství má u nás dlouhou tradici a historii. Navíc, mít po ruce kvalitní nůž se vždycky hodí. Pomůže uříznout provázek, větev, a s většími kousky dokonce nasekáte dříví. Znáte ale všechny typy nožů a víte, který je nejlepší právě pro vás?
Rozdělení nožů
Nože dělíme podle toho, na co je používáte a k čemu se nám hodí:
- • lovecké
- • myslivecké
- • survival
- • turistické
- • multifunkční
Lovecké nože mají pevnou čepel a rukojeť z přírodních materiálů. Užijete je při kempování v přírodě – dorazíte s nimi ulovené zvíře, stáhnete kůži a pomůže vám dokonce i se stavbou přístřešku. I proto bývají nože na lovení robustnější a těžší.
Myslivecké nože se dost podobají loveckým. Mají jiný tvar a liší se i materiálem rukojeti. Zvíře s ním sice neulovíte, ale při práci v lese se bude hodit.
Survival nože vás udrží na živu i v extrémních podmínkách. V nouzových situacích vám zachrání život, a bez problémů s ním vykucháte zvíře, pokácíte strom a postavíte přístřešek. Nože Walther Outdoor Survival Knife navíc vyrábí pevné i zavírací survival nože, takže si sami vyberete, který typ vám vyhovuje nejlépe.
Turistické nože najdete v batohu každého správného výletníka. Mají nejširší záběr typů – koupíte pevné, zavírací, ale i vystřelovací. Když někde cestou potkáte houby nebo si budete chtít ukrojit chleba, neměl by vám v kapse chybět na kratších ani delších výletech.
Jak vybrat nůž do přírody
Než začnete hledat ten pravý nůž, ujasněte si, k čemu ho budete používat. Podle toho pak vyberte nůž se správnou konstrukcí, materiálem a ostřím.
Výběr nože podle konstrukce
Jednoduché, pevné nože sice nezavřete (a je tedy dobré si k nim pořídit pouzdro a zaháknout za opasek), ale jsou odolnější. Nasekáte s nimi klacky, vypáčíte hřebík nebo dorazíte ulovenou zvěř.
Zavírací nože jsou o něco komplikovanější. Tím, že se čepel hýbe, není tak stabilní a pevná a hodí se spíš na otevírání krabic, uříznutí provázku nebo naporcování jednoduchého jídla. Nože na zavírání mají pojistku. Při vybírání se rozhodujte i na základě toho, jak dobře zvládnete nůž ovládat jednou rukou.
Nože vybírejte i podle toho, jak vám padnou do ruky. Když s ním budete pracovat hodinu v kuse, neměl by vás nikde na dlani zbytečně moc tlačit. Největší úroveň pohodlí nabízí dřevěné nebo gumové střenky s jednoduchými tvary a bez zbytečných kudrlinek. Populární jsou i kovové střenky, ty ale raději před koupí vyzkoušejte a na základě toho se pak rozhodněte.
Při výběru nože hraje svou roli také délka čepele. Obecně platí rovnice delší čepel = lepší nůž. Než ale s nožem vycestujete za hranice, ověřte si, jaké mají v dané zemi limity pro maximální délku čepele. Jinak se taky může stát, že vám nůž hned na celnici zabaví, a vy zůstanete v divočině bezradní a bez pomoci.
- • 20cm čepel - zálesácký nůž na zpracování dříví, porcování uloveného zvířete
- • 10 - 12cm čepel - univerzální na táboření a kempování
- • 6 - 9cm čepel - na nošení v kapse
Výběr nože podle materiálu
Výběr materiálu nože určuje to, jak rychle se bude nůž tupit, a jak jednoduché nebo složité bude jeho ostření.
Na klasické kempování a táboření stačí nerezová ocel. Je sice měkčí a nevydrží tak dlouho ostrá, ale snadno ji naostříte kuchyňským brouskem. Statečně odolává rezavění, a když je nejhůř, zvládne i náročnější zacházení.
Alternativní (práškovou, uhlíkovou) ocel už musíte brousit na keramických nebo diamantových kamenech, případně u nožíře. Zvládne extrémní podmínky a jen tak se neztupí.
Výběr nože podle ostří
Tady moc není nad čím spekulovat. Hladké ostří uřízne téměř cokoliv, zubaté se specializuje na řezání vláknitého materiálu. Usnadní vám tak řezání látky, provazu, chleba nebo rajčat. Současný trh nabízí nože i s kombinovaným ostří.
Ať už se chystáte do přírody na několikadenní dobrodružství nebo jen kratší výlet, vždy je dobré mít po ruce ten správný nůž. Při výběru si dejte záležet, a nezapomeňte se pak o něj také starat. Ostří udržujte čisté a nabroušené a nikdy ho nedávejte do myčky. V těch nejtěžších chvílích v přírodě vám může zachránit život.